|
|
Opera: Don Pasquale Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi nde
|
|
|
|
|
|
Tarih : 09.01.2011
|
|
|
Koro Şefi: M.Stefan Baisch, koreografi: F.Nil Berkan, Recep Ayyılmaz ın sahneye koyduğu, dekoru: Ferhat Karakaya, kostüm: G.Çimen Somuncuoğlu, ışık: Metin Koçtürk e ait olan Don Pasquale Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi nde operaseverlerle buluşuyor.
|
|
|
|

DON PASQUALE
Opera, 3 Perde

Gaetano Donizetti
06.01.2011 Perşembe, saat: 20:00 08.01.2011 Cumartesi, saat: 16:00 22.01.2011 Cumartesi, saat: 16:00 25.01.2011 Salı, saat: 20:00
Kadıköy Süreyya Operası


Yaratıcı Kadro:
Sahneye Koyan: Recep Ayyılmaz Dekor: Ferhat Karakaya Kostüm: G.Çimen Somuncupğul Koro Şefi: M.Stefan Baisch Koreografi: F.Nil Berkan Işık: Metin Koçtürk
Sanatçılar:
Norina: M.Hande Soner, Ayten Telek, Sevim Zerenaoğlu Ernesto: Caner Akın, Arda Doğan Malatesta: Caner Akgün, Önay Günay, Kevork Tavityan Don Pasquale: A.İhsan Onat, Bülent Ateşoğlu Noter: Utku Bayburt Rejisör Yardımcısı: Şebnem Özsaran Korrepetitör: Ender Ormanlar, Aydın Karlıbel, S. Arın Kışlalı Kondüvit: M.Cüneyit Saraçoğlu Suflöz: Semra Aktekin
Konu:
1. Perde Don Pasquale yetmişine varmış tanınmış bir zengin beydir. Tek varisi olan Ernesto hiç parası olmayan genç bir dul kadına, Norina'ya, aşıktır ve bu kadınla evlenmek istemektedir. Bu nedenle amcası Don Pasquale tarafından 'daha uygun bir zevce' olarak seçilmiş olan bir kadınla evlenmeyi reddeder. Don Pasquale onu cezalandırmak için kendinin bir kadınla evlenip varisi olacakların kendi çocukları olmasına karar verir. Böyle bir gelin adayı bulmak için arkadaşı Dr. Malatesta'nın yardımını ister. Malatesa arkadaşının hata yaptığına emindir ve bu hatasından dolayı onu cezalandırmaya karar verip entrikaya girişir. Meletesta bu gelinin bir manastırda kapalı olan, bu nedenle çok saf ve çekingen olan kızkardeşi 'Sofronia' olmasını tavsiye eder. Melatesta Don Pasquale'ye bu kızın bir portresini gösterir. Halbuki bu Ernesto'nun aşık oldugu Norina'nın resmidir. Don Pasquale arkadaşının bu teklifini kabul eder ve bu haberi hemen Ernesto'ya verir. Haberi öğrenen Ernesto bunu önce amcasının mirasının kendine kalmasını önlemek için kendine karşı oynanan kötü bir oyun olarak görür. Fakat sonradan bunun Malatesta'nın amcasına karşı uyguladığı bir plan olduğuna inanmaya başlar. Norina bir roman okumaktadır. Tam bu sırada Ernesto'dan bir mektup gelir ve geleceğinin ne olacağını bilemediği için Ernesto onunla evlenme kararından vazgeçtiğini bildirmektedir. Fakat Norina'nin endişelenip üzülmesi çok uzun sürmez. Malatesta sahneye gelir ve ona çare olarak kullanabileceği bir yeni stratejiyi açıklar. Ernesto'yla evlenmesinin daha önce planladıkları şekilde gerçekleşmesi için de bu planın biran önce uygulanmaya başlanması gerekmektedir. Bu plan uygulamasının ayrıntılarının Ernesto'ya iletilemesi ve onun onayının alınması için zaman yoktur. Bu plana göre Norina bir genç utangaç taşralı kız sahte 'Safronia' kılığına girecek ve Don Pasquale'nin sözlüsü rolünü yapacaktır.
2. Perde Ernesto'nun canı son derece sıkılmıştır ve oradan ayrılıp uzaklara gitmeyi planlamaktadır. Don Pasquale verdiği sözü tutmamaktadır. Biraz sonra Don Pasquale'nin sözlüsü sahte 'Safronia' gelir. Yüzü bir peçe ile kapalıdır. Malatesta elinden tutarak gideceği yere ona kılavuzluk etmektedir. Don Pasquale yeni sözlüsünu çok çekici bulur. Bir sahte noter gelir ve boşanma halinde ortalık aile mallarının nasıl bölüşüleceği hakkında hazırladığı evlenme kontratını taraflara imzalatır. Bu işlem için bir şahit istememektedir. Ernesto tek başına sahneye girer ve uzak bir seyahat için ayrılmadan önce amcasına veda etmek niyetindedir. Kılık değiştirmiş Norina'yı tanımıştır. Fakat bir şey yapamadan Malatesta bir entrika planı uyguladığını ona anlatır. Kontrat imzalanır imzalanmaz sessiz saf taşralı sahte 'Safronia' birden bire bir şirret huysuz kız kesilir. Evinde yeğenini barındıran Don Pasquale'yi yermeye başlar. Hizmetkarları toplar ve onlara ücretlerinin iki misliye çıkarttığını bildirir ve yeni hizmetkarlar da alınacağını açıklar. Sağa sola herkese emirler yağdırmaya başlar. Konakta olan düzenin değiştireceğini ilan eder. Don Pasquale bu değişikliklerden hem hoşlanmaz sinirlenir hem de korkar.
3. Perde Hizmetkarlar Norina'nın emirlerine uymak için oraya buraya koşturmaktayken, Don Pasquale bu karmaşalığa girmekten korkar. Bir kocanın elinde bulunan bütün özel hakların elinden alınıp kendisine sadece faturaları ödeme hakkı kaldığından şikayete koyulur. Sahte 'Safronia' Norina çok şaşaalı giysiler ile elmas takıları ile gösteriye gitmeye hazır olarak odadan çıkar. Don Pasquale gitmek istemediğini ifade eder ama Norina'nın buna yanıtı burnunun ucunu kıvırmak gülümsemek ve sonunda zavallı yaşlı adama iki tokat atmak olur. Yaşlı adam o kadar çaresiz bir duruma düşmüştür ki sonunda Norina bile ona acımaya başlar. Norina sahneden ayrılır ama elinde bulunan bir pusulayı mahsustan yere düşürür. Don Pasquale bu pusulayı yerden alır. Bu Ernesto tarafından imzalanmıştır ve Norina ile birlikte bir aşk randevusu yapma planını açıklamaktadır. Don Pasquale çaresizliğinin zirvesine erişmiştir ve yine Malatesta'dan yardım ister. Hizmetkarlar Don Pasquale'nin düştüğü zavallı durumu birbirlerine anlatıp gülüşürler.Konağa gelen Malatesta Ernesto ile kısa bir görüşme yapıp onun yakında olacak bu aşk randevusunda nasıl hareket edeceğini öğrenir. Malatesta Don Pasquale'ya sahte 'Safronia' Norina'nın bu iffetsiz hareketinin Don Pasquale'nin ondan kurtulması için tam istediği bir fırsat olduğuna onu inandırır. Bu çok yakındaki bir konak bahçesinde yapılacak olan aşk randevusuna kendisinin gidip sevgilileri gizlice gözetlemesini sıkı sıkıya tavsiye eder. Bahçede Ernesto Norina'ya bir serenat yapmaktadir. Buna Norina cevap verir ve bir aşk şarkısı ortaya çıkar .Don Pasquale ve Malatesta bu güya gizlice buluşan çifte bir sürpriz yapıp onları yakalarlar. Ama Ernesto ortadan kaybolmayı başarır. Sahte 'Safronia' Norina ise kendine çok güvenir bir ses tonuyla orada yalnız başına olduğunu söyler. Don Pasquale buna inanmış gibi görünür. Malatesta'ya her işi uygun bir sonuca bağlamak için sınırsız yetki verir. Malatesta Ernesto'yu yanına çağırır. Don Pasquale'nin onun Norina ile evlenmesine izin verdiğini ve yeni evlilere de 4000 ekü yıllık maaş bağladığını bildirir. Don Pasquale bundan hiç memnun görünmez; ama sahte 'Safronia' çok kuvvetle bu tutumuna itiraz edince razı olur. Hemen sonra sahte 'Safronia''nın gerçek kimliği ortaya çıkar. Ama huzur ve selametini sağlamak için Don Pasquale yeğeninin bu evliliğine itirazından vazgeçer ve onun evliliğini onaylar.

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim tenise@evetbenim.com
Kaynak: İleti haber/ Kadıköy Süreyya Operası/ http://www.sureyyaoperasi.org/

|
|
 |
Toplam Hit :1463
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Yorumlar( 0 ) |
|
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
|
| | | 15.05.2012 23:15:00 | | | 10.04.2012 23:00:00 | | | 09.04.2012 10:00:00 | | | 08.04.2012 11:00:00 | | | 28.03.2012 12:10:00 | | | 25.03.2012 12:00:00 | | | 19.03.2012 22:00:00 | | Opera: Hoffmann ın Masalları 29.02.2012 Çarşamba, 01.03.2012 Perşembe, 03.03.2012 Cumartesi, saat: 20:00 de; YARATICI KADRO: Orkestra Şefi: RAOUL GRUNEIS, MURAT KODALLI, Rejisör: RECEP AYYILMAZ, Koro ŞEFİ: GÖKÇEN KORAY, Dekor: BEHÇET MALİKLER, Kostüm: AYŞEGÜL ALEV, Işık: METİN KOÇTÜRK, Koreograf: SİBEL KASAPOĞLU, İSTANBUL DEVLET OPERA ve BALESİ ORKESTRASI eşliğinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi nde operaseverlerle tekrar buluşuyor. | 05.03.2012 20:00:00 | | | 05.03.2012 09:00:00 | | | 11.02.2012 23:00:00 |
|
|
DUYURULAR
|