7.Leyla Gencer Şan Yarışması

Yazı Boyutu

Tarih : 14.02.2012 16:00:00


7.Leyla Gencer Şan Yarışması na katılmak isteyen isteyen genç şancılar; başvurularını 16 Nisan 2012 akşamına kadar İKSV ye posta yoluyla, internet ortamından yapabilirler.







DÜNYA OPERA SAHNELERİNDE HEYECANLA BEKLENEN
"LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI" 7. KEZ DÜZENLENİYOR

 


Opera dünyasına kazandırdığı genç yeteneklerle uluslar arası müzik çevrelerinde çok konuşulan Leyla Gencer Şan Yarışması, bir kez daha opera dünyasının yeni yıldızlarını belirlemek üzere yola çıkıyor.

Leyla Gencer Şan Yarışması'nın altı Avrupa ülkesinde yapılacak ön elemelerinde Uzak Doğu'dan Amerika'ya her milletten şancı kendini göstermeye çalışacak. Operanın yeryüzündeki mabedi Teatro alla Scala'nın akademisinin işbirliğiyle İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen yarışma için başvurular açıldı.

Leyla Gencer Şan Yarışması'nın jürisine bu yıl MIRELLA FRENI başkanlık edecek. Yarışma, farklı ülkelerden opera alanında uzman ve etkili üyelerden oluşan jürisi kadar, kariyerlerinde dünya çapında hızlı bir çıkış yakalayan finalistleri ile de adından övgüyle söz ettirmekte.

6 Ülkede Ön Elemeler
7. Leyla Gencer Şan Yarışması, Nisan ve Mayıs aylarında altı ülkede yapılacak ön elemeler ile başlıyor. Bu kez İngiltere, Avusturya ve İspanya'nın da eklenmesiyle, ön elemeler yarışma jürisi tarafından aşağıdaki program çerçevesinde yapılacak:

BERLİN 26 Nisan Perşembe
LONDRA 4 Mayıs Cuma
VİYANA 7 Mayıs Pazartesi
MADRİD 10 Mayıs Perşembe
MİLANO 14 Mayıs Pazartesi
İSTANBUL 16-17 Mayıs Çarşamba-Perşembe


7. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın finalleri ise Eylül ayında İstanbul'da. 16 Eylül 2012 Pazar günü çeyrek finaller ile başlayacak maraton 20 Eylül Perşembe Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleşecek görkemli final gecesi ile son bulacak.

Doğuş Grubu ile Garanti Bankası'nın sponsorluğunda ve Borusan'ın katkılarıyla gerçekleşen 7. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın birincisi 12.500 Euro, ikincisi 7.500 Euro ve üçüncüsü 3.500 Euro'luk nakit ödül kazanacak. Bu sene ilk kez verilen La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü bir finaliste üç aylık eğitim bursu sağlıyor. Özellikle Avrupa'dan pek çok menajer ve opera direktörünün takip ettiği, finallerine bizzat katıldığı yarışma, genç şancılara uluslar arası sahnelerde çeşitli imkanları da beraberinde getiriyor.

Son Başvuru: 16 Nisan 2012
Leyla Gencer Şan Yarışması'nda yer alarak opera dünyasında kendini göstermek isteyen genç şancılar 16 Nisan 2012 Pazartesi akşamına kadar İKSV'ye posta yoluyla veya internet ortamından yapacaklar.

Başvuru koşulları ve belgeler için tıklayın
http://www.leylagencer.org/yarisma.asp?cid=43&k1=yarisma&k2=kural

Yarışmayı ayrıca Facebook sayfası (http://www.facebook.com/leylagencersanyarismasi ) üzerinden de takip etmek mümkün.

Alıntı:  http://www.leylagencer.org/haber.asp?cid=108


TARİHÇE:

İlki 1995 yılında düzenlenen Leyla Gencer Şan Yarışması, 2006 yılından bu yana iki yılda bir, La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı işbirliğiyle İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından gerçekleştiriliyor.

Tüm dünyanın "La Diva Turca" olarak alkışladığı, en önemli opera sahnelerinde düzinelerce başrol yorumlamış, birçok genç opera sanatçısının eğitimine katkıda bulunmuş olan büyük soprano Leyla Gencer onuruna düzenlenen ilk yarışma "Yapı Kredi Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması" adıyla 3-9 Eylül 1995 tarihinde gerçekleştirildi. Farklı ülkelerden 94 şancının katıldığı yarışma, sadece ülkemizde değil tüm dünyada büyük ilgi gördü. Dereceye giren genç sanatçılar yarışma sonrasında başta Teatro alla Scala olmak üzere dünyanın önemli operalarından konser teklifleri aldı.

1997 yılında düzenlenen ikinci yarışmaya Leyla Gencer bizzat kendisi katılarak destek verdi. Yarışma jürisi Leyla Gencer'in yanı sıra, jüri başkanı Aydın Gün, Paris Opera Comique Yöneticisi Pierre Medecin, La Scala Operası Genel Müdür Yardımcısı Luigi Targetti, İngiltere Kraliyet Operası Sanat Danışmanı Helga Schmidt, Bologna Operası Sanat Yönetmeni Gianni Tangucci ve Roma Operası Sanat Yönetmeni Vincenzo de Vivo'dan oluşuyordu. İkinci yarışmaya, Almanya, Rusya, Amerika, Norveç, Japonya, İtalya, Kore, Bulgaristan, Arnavutluk, Yugoslavya, Estonya, Gürcistan, Azerbeycan ve Türkiye'den toplam 90 şancı katıldı.

17 Ağustos 1999 yılındaki deprem felaketi nedeniyle ertelenen III. Yapı Kredi Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması 2000 yılında düzenlendi. Yarışmanın jürisinde Leyla Gencer ve jüri başkanı Aydın Gün'ün yanı sıra San Carlo Tiyatrosu Genel Müdürü Dr. Francesca Canessa, Sanat Yönetmeni Vincenzo de Vivo, Teatro alla Scala Sanat Yönetmeni Luigi Targetti, Monte Carlo Operası Genel Müdürü John M. Mordler, Opera International Dergisi Yazı İşleri Müdürü Sergio Segalini, Graz Operası Atanmış Müdürü Karen Stone ve Roma Operası Sanat Yönetmeni Gianni Tangucci bulunuyordu.

Yarışmanın dördüncüsü, uzun bir aradan sonra İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı işbirliğiyle Doğuş Grubu ve Garanti Bankası sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı'nın desteği ve Borusan Holding'in katkılarıyla 25-30 Ağustos 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. IV. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın ön elemelerine toplam 164 şancı katılırken, Almanya, ABD/Brezilya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, Güney Kore, Gürcistan, İtalya, Moldovya, Romanya, Rusya, Türkiye ve Yunanistan'dan 35 aday İstanbul'da yarışmaya hak kazandı.
Scala ile işbirliği ve Ön Eleme uygulaması da bu yarışmayla başlamış oldu. Başkanlığını La Scala Tiyatrosu Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Stéphane Lissner'in üstlendiği yarışma jürisinde Leyla Gencer'in yanı sıra Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Şefi ve Devlet Sanatçısı Gürer Aykal, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara, Monte-Carlo Operası Genel Müdürü John M. Mordler, Pomeriggi Musicali di Milano Orkestrası Sanat Yönetmeni Gianni Tangucci ve Teatro Comunale Sanat Yönetmeni Vincenzo de Vivo yer aldı.

Opera dünyasında önemi günden güne artan Leyla Gencer Şan Yarışması'nın beşincisi de; İKSV ve La Scala Akademisi işbirliğiyle, Doğuş Grubu ve Garanti Bankası sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı'nın desteği ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Borusan Holding'in katkılarıyla gerçekleşti. Başkanlığını Sferisterio Opera Festivali Sanat Yönetmeni Pier Luigi Pizzi'nin üstlendiği yarışma jürisinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara, La Scala Tiyatrosu Casting Direktörü Luca Targetti, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Şefi ve Devlet Sanatçısı Gürer Aykal, Napoli San Carlo Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Yardımcısı Gianni Tangucci, Valencia Operası ve Tiyatrosu Genel Müdür Yardımcısı Vincenzo de Vivo ve Teatro del Maggio Musicale Fiorentino Sanat Yönetmeni Paolo Arcà yer aldı. Leyla Gencer'in vefatından önce La Scala'da oluşturduğu yarışmanın ön eleme jürisi, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 137 şancının başvurusunu değerlendirmiş ve 26 ve 27 Ağustos'ta İstanbul'da yapılan çeyrek finale katılan 38 yarışmacıdan 18'i yarı finale katılmaya hak kazanmıştı.

VI. Leyla Gencer Şan Yarışması, İKSV tarafından La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı ile birlikte, 2010 Ağustos ayında düzenlendi. Önceki yıllarda ses kayıtları üzerinden gerçekleşen süreçten farklı olarak, 21-26 Ağustos 2010 tarihlerinde altıncısı gerçekleşen yarışmanın ön eleme sürecinde adaylar İstanbul'un yanı sıra Barselona, Berlin ve Milano'daki tanınmış opera evlerinde jüri karşısında seçtikleri yapıtları seslendirdiler. Başkanlığını Sferisterio Opera Festivali Sanat Yönetmeni Pier Luigi Pizzi'nin üstlendiği yarışma jürisinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara, La Scala Tiyatrosu Uluslararası Proje Geliştirme Sorumlusu Luca Targetti, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi ve Devlet Sanatçısı Gürer Aykal, Pergolesi Spontini Jesi Vakfı Direktörü Gianni Tangucci, Eurobottega - La Bottega Internazionale della Musica Sanat Yönetmeni Vincenzo de Vivo ve bariton Renato Bruson yer aldı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı © 2006

Alıntı: http://www.leylagencer.org/yarisma.asp?cid=41&k1=yarisma&k2=tarihce



Düzenleyenler:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı
Türkiye'nin kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren en eski ve aktif kurumu olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, uluslararası alanda sanat ve kültür yaşamına katkıda bulunarak sanat yoluyla küresel bir farkındalık hissi yaratmak amacıyla Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın önderliğinde 1973 yılında kuruldu.

İlki 1973 yılında gerçekleştirilen İstanbul Festivali, Türkiye ile birlikte çeşitli ulusların farklı sanat disiplinlerindeki örneklerinin yanısıra, programında seminer ve konferanslara da yer verdi. 2007 yılında kuruluşunun 35. yılını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, her yıl Nisan ayında Uluslararası İstanbul Film Festivali'ni, iki yılda bir Mayıs-Haziran aylarında Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ni, Haziran-Temmuz aylarında Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ni, Temmuz ayında Uluslararası İstanbul Caz Festivali'ni ve her iki yılda bir Ekim-Kasım aylarında Uluslararası İstanbul Bienali'ni düzenliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, festivaller ve bienalin yanı sıra, yurtdışı etkinlikler, ortak projeler, kültürlerarası programlar, sempozyum, panel ve atölye çalışmaları ile yılda 2.500 sanatçıyı konuk ediyor.

Alıntı: www.iksv.org


La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı
Dünyanın en önemli opera sahnelerinden La Scala Tiyatrosu’nun açılışı, 3 Ağustos 1778’de Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala adı altında Salieri’nin L'Europa riconosciuta yapıtıyla olur.

Döneminin önemli müzik olaylarına şahitlik eden, bir çok ünlü operanın dünya prömiyerleri de dahil olmak üzere belli başlı yapıtları sahneleyen La Scala, 230 yıllık tarihinde Arturo Toscanini, Tullio Serafin, Victor de Sabata, Carlo Maria Giulini, Guido Cantelli, Claudio Abbado ve Riccardo Muti gibi bir çok önemli birinci şefle çalışır.

La Scala Tiyatrosu’nun müzik kültürünü yayma amacıyla 1997’de oluşturduğu La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı, Aralık 2001’de kurduğu Akademi’de genç ve yetenekli müzisyenleri eğitmeye devam ediyor.

Alıntı: www.accademialascala.org






Leyla Gencer 2010 Yılı "VI.Şan Yarışması Ödül Gecesi" Görsellerden Seçkiler
Görseller: Tenise Yalçın evetbenim.com

 


 

Şef Gürel Aykal, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası


 

Sayfa düzeni: Tenise Yalçın evetbenim
tenise@evetbenim.com
"Leyla Gencer 7.Şan Yarışması"  bilgilerini paylaşımımıza sunan Ayşe Emek'e teşekkürler
Kaynak: İstanbul Kültür Sanat Vakfı - www.iksv.org   - http://www.leylagencer.org


Leyla Gencer Şan Yarışması  |  La Scala Tiyatrosu Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi Vakfı  |  İKSV  |  Ayşe Emek  |  Gürer Aykal  |  Arturo Toscanini  |  Tullio Serafin  |  Victor de Sabata  |  Carlo Maria Giulini  |  Guido Cantelli  |  Claudio Abbado  |  Riccardo Muti  |  Aydın Gün  | 

Toplam Hit :576

Yazdır Yorum Ekle Email Gönder
1 2 3 4 5 Bu Haber İçin Toplam 22/5 Kere Puan Verildi (Ort:4,4)
Yorumlar( 0 )
Kaynak: Tenise Yalçın

Kategori ¬ YARIŞMA

YORUMLAR (0)
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Adnan Saygun Bodrum Piyano Yarışması

 16.05.2012 01:00:00

SCAMV Ulusal Beste Yarışması

 14.05.2012 11:00:00

35.DYO Resim Yarışması

 14.05.2012 00:18:14

2. TÜRKAN SAYLAN SANAT VE BİLİM ÖDÜLLERİ

 11.05.2012 00:10:00

15. Devlet Fotoğraf Yarışması 2012

 10.05.2012 15:59:35

NURİ İYEM RESİM ÖDÜLÜ  2012: Resim Yarışması

 02.05.2012 13:08:38

1. Ulusal Piyano Yarışması

 16.04.2012 22:40:00

Genç Caz Gitarist Yarışması - 2012 NARDİS JAZZ sonuçları:

 29.03.2012 00:48:51

3.İstanbul Uluslararası Bale Yarışması Haziran 2012 de

 20.03.2012 00:45:00

CEVDET KUDRET EDEBİYAT ÖDÜLÜ 2012 YILINDA  TİYATRO  DALINDA VERİLECEKTİR.

 13.03.2012 11:08:21

 
 
 
ÜYE & YAZAR GİRİŞİ
Üye Girişi
Yazar Girişi
 
ÜYELERİMİZDEN
 
 
DUYURULAR
İBB Şehir Tiyatroları’na TOBAV Tiyatro Çırakları Başarı Ödülleri’nde 5 Ödül
Soner Çakmak: Alacakaranlık Notları Resim Sergisi, 18 Mayıs - 1 Haziran düş yolcusu sanat durağı Sanat Galerisi
KARMA SERG VARDİYA: Fuat Acaroğlu Özlem Acaroğlu Yiğit Altıparmakoğulları Levent Aygül Can Aytekin Ayfer Karabıyık
EKİP TİYATROSU MAYIS OYUNLAR
Düş Yolcusu Sanat Durağı, Öznur Eren Resim Sergisi: 5 Mayıs - 17 Mayıs 2012
Bilgi Eğitim / Seminer / Felsefenin Sanata Bakışı / 5 Mayıs 16 Haziran
Bilgi Eğitim / Seminer / Felsefenin Sanata Bakışı / 5 Mayıs 16 Haziran
 
 
ANKET
 
yükleniyor...
anket sonucunu göster>>
 
E-Veri Bilişim Hizmetleri